De King Coffee plantage
De overheerlijke bonen die de fundering zijn van King Coffee, komen uit dit mooie plekje in Paramaribo. De plantage bevindt zich in Katwijk.
DE GESCHIEDENIS VAN DE KOFFIE
De koffie die wij nu drinken heeft zijn oorsprong in Afrika.
Koffie komt van oorsprong uit Ethiopië en Kenia. Er zijn verschillende verhalen in omloop over hoe het gebruik van koffie is ontdekt. Het bekendste verhaal is dat van een geitenherder uit Ethiopië die zijn geiten bessen zag eten van een struik. Na het eten van die bessen waren de geiten opvallend energiek. Omstreeks 1580 werd voor de eerste keer door een Europeaan (Leonhard Rauwolf) koffie ontdekt. Hierna is het drinken van koffie in korte tijd uitgegroeid tot een wereldwijde bezigheid. Tot omstreeks 1690 werd (Arabica) koffie alleen in Zuid-Ethiopië en Noord-Kenia verbouwd. In 1699 werden er met succes koffieplantjes op Java aangeplant. In 1706 zijn er bij wijze van experiment ook planten opgekweekt in verwarmde kassen in Amsterdam. De toenmalige gouveneur van Suriname Johan de Goyer besloot een aantal van deze planten naar Suriname te sturen voor de landbouw. Hiermee werd een begin gemaakt met de zogeheten 1e koffiecultuur in Suriname., dit was tussen 1712 en 1890. Veel van de ontstane plantages liggen langs een rivier in de vruchtbare kustvlaktes, zo ook de Commewijnerivier. Voor het zware werk op de koffieplantages werden slaven ingezet. Rond 1718 werden de eerste oogsten met het schip “De Vrijheid” naar Amsterdam verzonden. Dit was het begin van een bloeiende (Arabica) koffiehandel. Rond 1770 werd er in Suriname op ruim 22.000 hectare Arabica koffie verbouwd. Tussen 1810 en 1862 (een jaar voor de afschaffing van de slavernij) daalde de productie flink. Op de internationale markten was er een forse daling van de koffieprijs en op de plantages in Suriname was er sprake van uitputting van de bodem.
Start 2e koffiecultuur Suriname 1880 – 1974.
In 1881 begon met het planten van een nieuwe koffieplant, de Liberia koffieplant. Omdat deze plant bijna het gehele jaar doorbloeit kon men oogsten over een langere periode. Dit was het startsein voor een nieuwe bloeiende koffieperiode. Rond 1894 werd er inmiddels ruim 90 ton Liberia koffie geproduceerd. Veel hiervan werd als exportproduct op de wereldmarkt gebracht. Met ruim 20 koffiefabrieken, waarvan 11 in het district Commewijne was Suriname een serieuze speler op de markt. Helaas liep vanaf 1935 ook hiervan de productie fors terug. Door de dalende prijzen op de wereldmarkt en aanhoudende ziektes in de koffieplanten ging het steeds slechter. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak kwam de export volledig stil te liggen. In 1952 telde Suriname nog maar 10 koffiefabrieken, maar ook dit zou snel verdwijnen.
Periode 3. Arabica/Robusta- koffieperiode (vanaf 1974)
Deze periode is volledig gekoppeld aan de activiteiten op 1 plantage, plantage Katwijk.
Plantage Katwijk en KingCoffee, de laatste koffieplantage in Suriname. In 1746 werd er door de toenmalige Gouveneur Mauricius een terrein uitgegeven aan Alida Maria Wossink in het district Commewijne aan de linkeroever van de Commewijne rivier. Omstreeks 1759 was plantage Katwijk al een grote koffieplantage met 159 slaven.
In de daaropvolgende jaren hebben alle eigenaren van deze plantage zich ingezet om de koffiecultuur in stand te houden. In 1973 is de plantage gekocht door de heer Nagib Nouh-Chaia. De heer Nouh-Chaia heeft zich tot zijn dood in 2012 met passie ingezet voor het in stand houden van koffieproductie in Suriname. In 1979 startte hij met het branden van groene koffiebonen die op de eigen plantage werden geproduceerd, in de eigen fabriek. In het begin betrof dit vooral Liberia-koffie, al snel werd ook Arabica en Robusta koffie geproduceerd. Deze productie staat tegenwoordig onder grote druk en is sterk afgenomen maar nog steeds van kracht. De familie en erfgenamen van de heer Nouh-Chaia stellen alles in het werk om de laatste actieve koffieplantage van Suriname actief te houden en de lokale bewoners uit het district Commewijne betrokken te houden bij dit unieke en mooie erfgoed met rijke historie. De familie Nouh-Chaia heeft KingCoffee in de gelegenheid gesteld om op een deel van de in totaal 18 hectare koffiegrond onderzoek te verrichten en opnieuw professioneel koffie te verbouwen.
KingCoffee heeft deze kans met beide handen aangegrepen en is in volle gang om samen met een professor van Wageningen University & Research de productie te hervatten. Door dit project creëert KingCoffee in samenwerking met plantage Katwijk en de lokale overheid werk- en studiegelegenheid voor zowel de Surinaamse als Nederlandse samenleving.
OVERIGE INFORMATIE BETREFFENDE ONZE BARISTA WORKSHOP
Aantal personen: minimaal 4 per barista workshop.
Onze workshops kun je al vanaf €31,- per persoon volgen.
Schrijf u in op 1 van de vaste inschrijfdata (locatie Espresso Zueco) of neem contact met ons op indien u een ander verzoek heeft via één van de contactformulieren hieronder.
Tijden vaste inschrijfdata: allen van 19:00 t/m 22:00 uur.
*) Genoemde prijzen zijn exclusief BTW eventuele reiskosten. Grotere groepen op basis van persoonlijke afspraken.
SCHRIJF JE IN VOOR DE WORKSHOP
Stel ons al uw vragen en leer hoe u échte koffie maakt! We zien u graag op een van onze workshops.
Net voor het opstappen in de bus of trein nog even een overheerlijke espresso machiatto of Chai thee meenemen… hoe lekker is dat! Hieronder zie je al onze locaties.
BEKIJK ONZE LOCATIES
King coffee hoofdkantoor
Haarlemmerweg 506
King coffee Biologische markt
Minerva Plein
(alleen op vrijdag)
King Coffee Waterlooplein markt
Waterlooplein markt
(alleen op woensdag)
King coffee Vondelpark
Amstelveenseweg 121
King Coffee
Stadionkade 73A
King coffee AMS
Albert Durerstraat 36
(alleen tijdens schooltijden)
KingCoffee OBA
Roelof Hartplein 430
KingCoffee Den Haag
Maanweg 174